Nøglen til succes – Kohæsion

Stine Broløs går i 10. klasse på ElitesportsCollege og er målvogter på Randers HK/U16

Stine Broløs går i 10. klasse på ElitesportsCollege og er målvogter på Randers HK/U16

Oktober 2014 / Randers ElitesportsCollege / Stine Broløs

Hvorfor nu et blogindlæg om et underligt ord – kohæsion? Jo, fordi jeg tror, at en stor del af det, der gør forskellen på, om man får succes med sit hold er kohæsion.

Kohæsion er det, der binder holdet sammen, som en tokomponentlim og når blandingen er helt perfekt, så kan holdet præstere langt over hvad der forventes og over lang tid.

Derfor kan man se sammenhængskraften med ”de 3 liv”: Uddannelse, sport og fritid, som man bliver præsenteret for på Randers ElitesportsCollege (www.elitesportscollege.dk)

Jeg synes det er spændende, at det ikke altid er de hold med de største og dyreste stjerner der vinder. I idræt sker der overraskelser…

Det kan skyldes, at holdet har fundet den rigtige blanding af kohæsion.

De to komponenter i kohæsion er socialkohæsion, som er sammenhold, der består af motivation for det sociale og opgavekohæsion, som består af det resultatmæssige.

Netop derfor er det rigtig spændende – for hvordan blander man den rigtige lim af socialt og resultatmæssigt sammenhold?

Jeg tror, at mange topatleter næsten udelukkende ser på det resultatmæssige sammenhold og derfor kan det gå helt galt, hvis ikke det går et hold med mange stjerner godt. Et hold med mest resultatmæssig kohæsion, kan dog godt lave store resultater, men selvom de gør det, vil holdet ikke blive sammen i lang tid, for når man har nået målet, så har man ikke mere fælles.

Et andet hold kan være næsten kun med socialkohæsion og de vil helt sikkert have det sjovt og kan have det sjovt i mange år, men fordi de ikke er motiveret af resultaterne, så vil de nok ikke vinde særligt meget. De vil bare have det sjovt.

Det bedste er holdet hvor man vil gøre alt for at vinde sammen og fejre det med hinanden. Så vil det blive sjovere at vinde igen og man kan holde ud at være sammen i lang tid, også selvom det nogen gange er hårdt og surt. Man kæmper med og for hinanden og vil derfor sammen kunne blive meget bedre end man skulle tro.

Et godt eksempel på det lige nu er Hobro i superligaen, som har fået blandet den rigtige kohæsionslim. Derfor tror jeg, de gør det så godt!

Så hvis vi på ElitesportsCollege kan lære, hvor stor betydning kohæsion har på vores holds præstationer, og vi kan lære hvordan den rigtige kohæsionslim blandes, så tror jeg, at vi er mange herfra, som kan blive rigtig gode for de hold vi kommer på i fremtiden.

Der er for mig ingen tvivl om, at kohæsion og succes i holdsport indgår i et samspil. Høj kohæsion har en stor indflydelse på et godt resultat, når vi taler holdidrætter og har en positiv indvirkning på motivationsprocessen. Høj motivation er for mig en afgørende indikator for den gode oplevelse, jeg har på mit håndboldhold og med min sport.